23 april 2014

Spirkål

Grönkålen kom på modet förra vintern och håller ställningarna. Finaste morgontidningen hade recept och ett av dem innehöll spirkål. Jag har aldrig förr sett ordet i receptsammanhang. Nu har det gått så långt att den stora matkedjan säljer grönkål i små plastpåsar odlad i Spanien!!! Grönkål ska frysa innan den är god och bäst av alla är de små blad som kommer fram på de gamla stjälkarna på våren. Kan man äta den? sa någon. Jo,minsann. Bladen är ofta mindre än de på bilden och behöver varken tillagning eller dressing. Njut av den just i den vitaminfattigaste delen av året.
 
 

Idag blev jag bjuden på en läcker jordärtskocksoppa  med broccoli. Den inspirerade mig till laga den med spirkål istället. Det blir ett ungefärligt prövasjälvrecept. Jordärtskockorna är ju också bäst på våren och de måste upp nu innan man sätter nya. 

JORDÄRTSKOCKSOPPA 
Skockor och purjolök ansas och skärs i mindre bitar.
Lite gul lök fräses lätt i smör.
Kål eller broccoli eller annat grönt skärs i bitar.
Koka i vatten, lagom till soppa
Krydda med salt, peppar, vitlök och chilipeppar eller andra kryddor.
Koka tills det mjuknar. Mixa.
Red med vispgrädde.